2014. május 25., vasárnap

Az olasz egység

Az olasz egység megteremtése:
Itáliát az egység megteremtése előtt kis államok alkották (Róma-Vatikán, Firenze, Szicília, Szárd Piemond Királyság és Nápoly).Felismerik , hogy elmaradottságuknak oka a széttagoltság volt.Egységet akartak létre hozni , de az osztrákok nem engedték , ezért a franciáktól kértek segítséged,akik csak területek cserében segítenek.


Diplomácia és háború: A Habsburgok ellen a legfejlettebb itáliai állam, a Szárd-Piemond Királyság kezdett háborút. Vezetők: II. Viktor Emánuel király és Cavour ,aki "az egység kovácsa" volt.1859-ben kirobbant csata Solferino mellett zajlott le , ahol a francia és olasz csapatok győzelmet arattak az osztrákok felett.Eredménye képpen több északi tartomány szabadult fel.
II. Viktor Emánuel
Cavour , az "egység kovács"


A Vöröskereszt születése: 
A solferinói csatában rengeteg sebesült volt.Többségük túl élték volna , ha megfelelő lett volna az elsősegély. A csatatéren volt egy svájci orvos, Henri Dunant , aki elsőként szervezte meg  az elsősegély-szolgálatot. Dunantnak köszönhető , hogy a Vöröskereszt zászlaja a svájci zászló ellentétes színű változata lett.
A svájci zászló és a Vöröskereszt zászlaja

Garibaldi, az egység megteremtője:
Az olasz egység megteremtése Garibaldi nevéhez fűződik.Garibaldi a vörös ingesek élén partra szállt Szicíliában és Nápolyban , majd átadta a hatalmat a királynak.A politikusok 1861-ben kikiáltották az Olasz Királyságot.A főváros Firenze lett.Az egység még nem volt teljes, mivel Róma és Velence még nem csatlakozott. Tíz év múlva,1871-ben, csatlakoztak és ekkor létre jött a teljes olasz egység. Ezt követően Róma lett a főváros.
Giuseppe Garibaldi

Türr István (1825-1908):
A Baján született Türr István főszerepet játszott Garibaldi oldalán Palermó elfoglalásában. 1881-től vízmérnökként , a Khorintoszi-csatorna építését irányította.
Türr István


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése