2014. február 8., szombat

Az udvar ujjabb támadása

Mikor a 18 éves Ferenc József 1848-ban trónra került azonnali támadást indított Magyarország ellen. 1848. december közepén 44 000 fős sereg élén Windischgrätz betört Magyarország területére. Ferenc József nem fogadta el az áprilisi törvényeket , mivel nem ő írta alá.A  trónon 68 évig uralkodott.


Ferenc József (1848-1916)

Katonai erőviszonyok: 
Az erőviszonyok nem voltak egyenlők. Az ausztriai csapat 44 000 kiképzett sorkatonával rendelkezett , míg a magyar hadsereg, melyet Görgey Artúr vezetett,  csupán 25 000 fős képzetlen újoncokból tevődött össze.Ráadásul a magyaroknak csak 103 darab ágyújuk volt ,míg az ausztriai hadsereg 216 ágyúval rendelkezett. Görgey még nem akart össze csapni az ellenfél csapattal , ezért lassan visszavonult a fővárosba. December 30-án Mórnál ütközött meg Perczel Mór csapata és az osztrák hadsereg. Az ütközet osztrák győzelemmel zárult. A veréség következtében ki kellett üríteni a fővárost , így a az országgyűlés Debrecenbe menekült. 
Görgey Artúr 
Perczel Mór
Az erdélyi hadművelet:
Az erdélyi hadművelet vezetője Bem József volt, aki 1830-31. évi lengyel felkelés után feltűnt. Később álruhába érkezett Magyarországra.Kossuth megbízta , hogy a nehéz helyzetben lévő erdélyi hadakat vezesse. Puchner Antal , Erdély császári főparancsnoka a román felkelők segítségével szinte teljesen kiszorította a magyar haderőt. Egyedül Háromszék maradt magyar kézen. Ennek védelméről Gábor Áron gondoskodott.  A helyzet akkor változott meg , amikor Bem átvette az észak-erdélyi csapatok vezetését. December közepe fele visszafoglalta Kolozsvárt , ezzel kezdetét vette az erdélyi hadjárat.
Bem József
Gábor Áron

A váci kiáltvány: 
Mialatt a kormány Debrecenbe menekült , Görgey Pestről észak felé vonult.1849. január 5-én Vácon Görgey egy nyilatkozatot adott ki , melyben ragaszkodott az áprilisi törvényekhez. Bírálta az Országos Honvédelmi Bizottmányt és követelte a tisztikar becsületének helyreállítását. A váci kiáltványnak köze volt a hadsereg egységének megőrzésében.A kiáltvány kimondta , hogy aki elakar menni , az most menjen el , aki marad , az pedig esküdjék meg a haza védelmére. A tisztikarban sok osztrák  származású katona volt.  Görgey olyan lehetőséget adott a tisztikarnak , hogy választhatnak melyik oldalra állnak.A hadsereg a telet a Felvidéket elhagyva húzta ki. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése